Renovarea unui lăcaș de cult – ce implică și ce rămâne?

În vestul țării, o zonă ce freamătă prin tranzitul populației spre destinații occidentale , în localitatea Vladimirescu, ce se învecinează cu Aradul, tocmai s-a finalizat un proiect de renovare al unei clădiri modeste. Chiar dacă nu atrage atenția nici prin mărime, nici prin arhitectură, scopul acesteia a rămas neschimbat: aici sunt instruiți gratuit toți cei care pun în valoare cunoștința biblică prin convingeri și conduită .

Deși , în general, șantierele sunt percepute ca locuri zgomotoase, mizere, nesigure, unde își petrec timpul persoane cu un vocabular sărac, necivilizat, oricine ar fi intrat pe această poartă ar fi rămas surprins de câteva diferențe izbitoare: accesul era marcat clar prin indicatoare de diverse forme și mărimi, fiecare muncitor purta echipament de protecție. Unele femei tinere, dar și altele ajunse la vârsta a doua, efectuau munci dificile folosindu-se de utilaje specifice. Chiar dacă unele lucrări erau făcute la înălțime, sau la nivelul solului, importanța acordată siguranței reprezenta o chestiune majoră. Chiar am auzit la cei de aici o expresie mai rar întâlnită în legătură cu siguranța: ‘obiectivul nostru este 0 accidente’. Deși munca implica o luptă continuă cu intemperiile vremii, cu presiuni specifice lucrărilor executate, zâmbetul de pe chipul lor era un accesoriu indispensabil, iar limbajul amabil și călduros constituia veșmântul neuzat al personalității.
După o muncă plină de anvergură, orice muncitor se hrănește pentru a da randament și în continuare. Așadar, prânzul constituia repausul binemeritat. Discuțiile ziditoarea cu vecinul de masă reprezentau poduri în cunoașterea reciprocă, iar experiențele comune împărtășite le condimentau treptat. Legăturile de prietenie legate cu această ocazie între cei ce nu se cunoșteau înainte, vor face parte din albumul amintirilor la care vor avea acces în timp.

Eram curios să aflu câteva impresii de la cei implicați în acest proiect. Unii dintre cei care lucrează benevol pe astfel șantiere au acumulat o experiență de peste 20 ani. Considerând că este o astfel de activitate contribuie mult la bunăstarea altora, și că asemenea locuri demne și confortabile merită a fi renovate, s-au bucurat că au luat parte.

De asemenea, au menționat că, viața fiind prețioasă, vor acorda o atenție specială măsurilor de siguranță, acordând instruire adecvată celor care dau o mână de ajutor. Deși au experiență în domeniul construcțiilor, am remarcat dorința de a învăța și de a pune în practică deprinderi noi. Atmosfera plăcută în care s-a desfășurat munca de renovare a legat prietenii frumoase și amintiri care vor rămâne
Cele șapte săptămâni în care Sala Regatului din localitatea Vladimirescu a fost renovată constituie doar o fărâmă din proiectul la nivel național. Cei ce doresc să observe personal cât de amplu și util este programul de instruire spiritual, sunt invitați să pășească pragul acestei instituții potrivit următorului program: Joi ora 19.00-20.45; Duminică ora 10.00-11.45