Cine este cel mai mare Arhitect? E-Știi

Cine este cel mai mare Arhitect?

Arhitectura reprezintă imaginația unui proiectant cu privire la un corp din spațiu transpusă în realitate prin calcule matematice exacte.

Exemple

Milioane de turiști care vizează capitala Franței admiră din exterior și din interior cu sufletul la gură un edificiu-monument, o emblemă pe harta lumii, atât prin design, cât și prin prezență: Turnul Eiffel. Având o viață de peste 135 ani, martoră la schimbări politice, și economice, această măreție a arhitecturii, ne face curioși să-l identificăm pe cel care a schițat în detaliu fiecare componentă de rezistență, dar și de imagine: Charles Léon Stephen Sauvestre (26 decembrie 1847 – 26 decembrie 1919).

Peste ocean, la poarta unei metropole la care milioane de persoane au aspirat să ajungă dintotdeauna, este imposibil să nu întâlnești o doamnă care-ți luminează traseul. Ea te privește cu zâmbet și încredere din același punct, de aproape 140 de ani. Te întrebi, evident, cine i-a creat ADN-ul? Cine și-a materializat imaginația atât de sublim? Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc (n. 27 ianuarie 1814 – d. 17 septembrie 1879) a fost un arhitect francez renumit mai ales pentru restaurarea edificiilor medievale.

La jumătatea distanței dintre Paris – New York, însă în direcția opusă, există o capitală cunoscută la începutul secolului trecut, ca fiind Micul Paris, București. În inima orașului a fost clădit un edificiu cu mult efort. Pentru a reuși să ridici din pământ o astfel de clădire, trebuie ca elemente fine și exacte în ce privește proiectarea să fie bine stăpânite: Anca Petrescu ( n. 20 martie 1949, Sighișoara, Mureș, România – d. 30 octombrie 2013, București, România), a lucrat ca șef proiect arhitectură și șef proiect complex la Casa Poporului.

sursa – pixabay.com

Cum s-ar produce astfel de proiecte?

  Totul pornește de la o idee, una care se dorește a fi genială. Probabil, câteva întrebări care contribuie la nașterea unui astfel de plan, ar fi: Ce merge aici? Ce lipsește acestei zone? Cine va fi beneficiarul? Cum cade lumina soarelui în această zonă? Cât de impunătoare ar trebui să arate, în înălțime…sau în lungime? Este destul volum pentru a o  încadra?  După o analiză preliminară, forma ideii prinde un contur, la început în plan, apoi tradus în spațiu. De la temelie, până la ultimul punct al acesteia, calculele se fac cu minuțiozitate. Aici se completează armonios pregătirea, cât și viziunea proprie asupra modelului ce urmează a fi clădit.

sursa – pixabay.com

De unde avem atâtea resurse?

Natura înconjurătoare reprezintă sursa inepuizabilă de inspirație. De la o frunză cu mecanismul ei uluitor, formele diverse și culorile ce le îmbracă sau emană, până la un relief încântător, masiv, dar și gingaș, îmbrăcat în nuanțe vii, totul te pune pe gânduri. Te întrebi apoi: eu ce să mai fac? Sau cum pot imita acest colț de natură? Milioane de ani scurși în tăcere au permis ca suprafața planetei să devină cât mai locuibilă. Noi oamenii nu reușim decât să o decorăm puțin, să o înfrumusețăm. Așadar, cine este Cel mai mare Arhitect?

  În sens figurat, proiectantul unei construcții vii, care a folosit materiale rezistente la intemperiile schimbărilor umane, a îndreptat atenția spre Unicul Arhitect devenit anonim, uitat de multe ori ca fiind Artistul originalității: „Bineînțeles, orice casă este construită de cineva, dar cel care a construit toate lucrurile este Dumnezeu”(Biblia)

 Ar trebui să-L cunoaștem mai bine? Ce surprize în ce privește arhitectura mai are de dezvăluit?